Biografi

OM MALOU BERG

bio_malou1Malou Berg har under sin artistkarriär gjort sig känd som cabarétartist, skådespelare, fantastisk sångerska och kompositör. Hon har uppträtt på teaterscener, i TV-program och i filmer. Sedan 1977 har hon ett givit ut många singlar och album, både i Sverige och övriga världen. Andra artister har också spelat in många av hennes sånger.

Malou Berg föddes i Stockholm 1950. Hon var nio år när hon kom in på Adolf Fredriks musikskola. Första instrumentet blev piano. Hon var också en hejare på gitarr. Vid sidan av sången blev pianot hennes huvudinstrument, och det är vid pianot hon finner inspiration som kompositör och arrangör.

Malou har uppträtt och sjungit offentligt sen hon var 15 år. Hon visste tidigt att sången var hennes livs passion. Hon hade redan då en röst med en ovanlig styrka och klang. Hon påbörjade en utbildning som rytmiklärare och fortsatte parallellt med musikstudier. De fick emellertid avbrytas när hon gav sig ut i världen som basist i rockgruppen NQB.

Sedan bildade Malou tillsammans med kompisen Greta duon ‘Greta & Malou’. På Fattighusets cabaret scen lärde sig Malou mycket om att våga ta ut svängarna på scenen och bjuda på sig själv. Greta & Malou sjöng och spelade in Malous egna låtar. År 1977 kom de med låten ‘Åh, vilken sång’ med i Schlagerfestivalen, den svenska finalen av Eurovision Song Contest. Efter det bestod Malous liv av täta turnéer, komponerande och sånglektioner.

När Greta och Malou gått skilda vägar, 1978, fick Malou Berg äntligen tid att fokusera på att komponera musik. Hon deltog i och skrev musiken till många kabaréer och teateruppsättningar runt om i Stockholm. Hon hann också vara med i flera filmer och tv-serier, som t.ex. Henrietta, Prästkappan och Repmånad. Hon skrev också bland annat musiken till flera radioserier för barn i samarbete med regissören och författaren Bengt Carlsson, vilken senare skrev texter till Malous första soloplatta ‘Malou Berg’. I början på 80-talet skrev Malou flera sånger med text av Susanne Heine. Efter det inledde Malou ett nära samarbete med textförfattaren Susanne Wigforss. Tillsammans skrev de en rad populära och prisbelönta gospelsånger. Deras sånger har fått utmärkelser tre år i rad i Billboard Song Contest. Malou Berg har spelat in flera, och en del har spelats in av andra artister.

Malou Bergs röst har en otrolig styrka och förmedlar en unik hängivenhet. Hennes röst har både ‘kropp och själ’, har någon sagt. Ja, Malous röst är ovanligt ‘osvensk’ och ‘svart’ vilket behövs för att föra fram passionen i gospelns budskap. Det var 1982, efter att STIM belönat henne med ett stipendium på Berklee College of Music i Boston, USA, som hon bestämde sig för att ge sin röst åt gospeln. Hon beskriver själv valet som självklart och att det kändes hemvant och inspirerande att sjunga gospel.

Sångpedagoger har försökt forma hennes röst till en operaröst. Malou själv ville bara få en röst som skulle bära hela vägen fram. Det har tagit henne många år att utveckla rösten, att ‘bli av med allt skräp’, som hon säger. Hennes röst har i recensioner beskrivits som ‘klippt och skuren för gospel’, ‘ mäktig’, ‘övertygande’, och ‘hjärtskärande vacker’.

Hon har skrivit en rad gospelsånger och samarbetat med körer runt om i Sverige. Det kom naturligt att hon också skrev egna körarrangemang och själv började leda körer. Som körledare fick hon ta fram sina rika erfarenheter från åren med kabarémusik och tiden i USA och låta körerna våga ta ut svängarna.

Malou Berg har hunnit med otaliga gospelkörprojekt i landet under åren. Dessutom har hon lett en egen gospelkör i Stockholm och i Östhammar. Hon utarbetade en egen, framgångsrik men omständlig metod att inte ge noter till körsångarna utan lära dem att sjunga på gehör. ‘En metod som ger fantastiska resultat som kompenserar all tidsåtgång’, säger hon.

bio_malou2Efter elva år med gospel kände Malou att någonting nytt höll på att ‘födas’ inom henne musikaliskt sett. Det var ‘Den Inre Vägen’, ett sakralt musikstycke för tre solister, kör och stråkkvartett. Hon påbörjade verket 1989. Fem år senare var hon klar med skivinspelning och att presentera det för en stor publik. Recensionerna blev lysande och flera bejublade konserter av verket framfördes.

Malou inspirerades av framgången och väntade på nästa musikaliska ingivelse. Det blev HOYA, (jord) ett stycke världsmusik med ett imaginärt världsspråk, slagverk, didgeridoo och röster som för tanken till människans och världens födelse. Ett suggestivt, musikaliskt glädjebudskap HOYA fick fina recensioner och Malou turnerade med verket tillsammans med två sångerskor. HOYA framfördes live på Swedish Style in Tokyo i Tokyo, i oktober 2004. Den Japanska publiken älskade det. Den hyllade uppföljaren OMINE, (himmel) som släpptes på hösten 2005, har en mer meditativ inriktning.  Därpå följde AMAONA, (vatten) det tredje albumet i det Malou nu kallade för ”The Pleiadian Suite” som släpptes 2008, vars tema är vatten, känslor och livsglädje. På ALIGNMENT, (eter), som gavs ut 2010, baserade Malou sångerna på den uråldriga Solfeggioskalan och sina tibetanska skålar och kristallskålar. På det följde en samlingsplatta med julkänsla , BREATHE OUT, som gavs ut 2011. Hösten 2016 släpps den avslutande delen i sviten,”MA YEMA” (eld). Malou arbetar vidare med de Plejadiska sångerna och hennes nästa projekt är Ljus-Sånger, långa sånger tänkta att sjunga tillsammans, som en ny typ av mantrasånger. Ljus-Sångerna spelades in under våren 2016. Utgivning planerad våren 2017.

Malou Berg bor på en gård i en liten by nära Östhammar på den svenska ostkusten, två timmar med bil från Stockholm. I familjen ingår även en hund, två katter och några islandshästar. Här finner också Malou ro och inspiration att skapa i sin ateljé. Hon säger att själva komponerandet är en intuitiv och själslig process, men att hon har stor användning av sin gedigna musikutbildning.