LightSongs#1

“Congratulations Malou”
Linda Te ArohaLightsongs #1

  • Artist: Malou Berg
  • Release Date: 2019-05-22
  • Price: 119

“Vill du känna vad en LjusSång är,
så inbjuder jag dig till att sjunga med, tillsammans med oss.
Låt din röst blanda sig med våra. Följ med i det långsamma flödet.
Låt de långa sångerna (som utvecklar sig bit för bit, lite i taget)
hjälpa dig att slappna av, lugna dig, trösta dig,
inspirera dig, fylla dig med glädje.
Healing bor i din sångröst. *
Släpp den fri och sjung av hjärtat, sjung!

Glädje till Världen!”

* Nu har forskningen kommit så långt att de lyckats bekräfta det som så många har vetat genom sin egen erfarenhet; att vi mår mycket bättre när vi sjunger. (Det blir som en inre massage, när tonerna vibrerar igenom kroppen.) Forskarna har kunnat påvisa vilka delar i hjärnan som aktiveras när vi sjunger. Att endorfinerna går igång. Sången lyfter oss, får oss att må bra. Sång ÄR helande. Sjung från tårna, hjärtat och kroppen. Sjung för Livet, sjung!

Buy NowOm Inspelningen

LjusSångerna kom till mig, damp ner i mig, började sjunga i mig.. precis när som helst, och var som helst. De hade inga hämningar och värre blev det under hela den period de anlände. De kom i poolen, på ängen, i skogen, hundpromenaden, cykelturen, gärna och ofta i bilen, vid Moderstenen, hos berget Katsina i Sedona, USA. Precis var som helst kunde de dyka upp.. förutom där man kan förvänta sig att de skulle komma.. tex vid pianot. Inte en enda landade i mig där. Jag lärde mig under tidens gång att alltid ha mobilen redo och tillgänglig. När jag spelat in melodin och början till texterna, så kunde jag slappna av och återgå till det jag sysslade med innan jag blev avbruten.

Liite märklig känsla var det när sånger kom medan jag badade i poolen på hotellet i Sedona. Jag hämtade mobilen som alltid låg nära där jag var, tog mig så långt bort jag kunde från andra badande/solande, vände ryggen mot dem, sjöng så tyst så tyst, spelade in melodin och la ifrån mig mobilen. Folk tittade på mig och undrade vad jag höll på med.. och det gjorde ju jag också, så vi var fler som undrade.. hihihi.

Tanken var redan från början att det skulle vara långa, med många omtag, upprepande, meditativa, enkla sånger att sjunga tillsammans. Massor av röster, som ofta gick mot varandra och slingrade sig om varann. Som en slags moderna mantrasånger. Tänkte jag alltså. Sedan ville sångerna något annat, men de gillade idén med röster, massor av dem och gärna ännu mer av dem än jag hade tänkt. En del av resultatet hör du på det här albumet: LightSongs #1. (två till album släpps framöver.) Jag spelade in 3 timmar med LjusSånger under en vecka i januari 2016. Någon månad senare sjöngs körerna in, den Stora, den Mellanstora och den Lilla kören. Tillsammans, med varann, mot varann, runt varann, som sagt… Åå vad det var spännande, inspirerande och kul att få jobba fram körarren..

Att spela in sånger som är på det här sättet kräver sina musiker. Gjordes det något enstaka fel, så kunde man reparera det efteråt, men tänk dig att det inte kunde repareras utan måste göras om, därför att det blev alldeles fel efter 7-8 min..eller fel flöde, eller style..  3-4  tagningar av en 14 minter lång låt, med lite resonemang om vad som var fel och vad som skulle spelas så istället för si, tog minst en timme och ofta mycket längre.. Det tar bort energi och flöde när man tar om flera gånger. Och vi hade bara en vecka på oss att spela in de 16 låtarna. Till slut tröttnade vår annars så coole, lugna mästerbasist & cellist Lars Danielsson och röt till: ..INGA FEL! NU SPELAR ALLA RÄTT!!

Jodå, vi skärpte oss allihop och då flöt det på himla fint.

Att mixa var minst sagt lika utmanande och vi måste alltid ha alla tider nedskrivna, på exakt klocktid, för att kunna veta var i låten, på kanske 12 minuter, just det där lilla partiet befann sig som skulle ändras på något sätt.

Det var en kärleksfull, inspirerad och ljus inspelning. Man blir som invaggad, inlindad och omsluten av LjusSångerna. De sjöng i ens hjärta, skapade en mjuk, varm och lugn atmosfär i hela studion.
Det var alldeles, alldeles underbart (för att citera Askungen)

Malou Berg 21 maj 2019Vad är LjusSånger?

Malou Bergs idé och vision med ljus-sångerna är att de ska sjungas tillsammans, vara en ny typ av allsång, sånger tänkta att framföras med tre olika stora körer, solist, instrumentalister och sjungande publik. Tillsammans alltså! Ljussångerna är väldigt långa, har ett språk som ingen begriper, är upprepande och meditativa, med återkommande instrumentala partier. Även de som är svängiga och mäktiga, har ett lugnt tempo. Sångerna är tänkta att balansera, lugna hjärtat, att man genom sången får sjunka in, andas ut och coola ner stress och oro.
Så vad menar jag då med allt det här?
LÅNGA SÅNGER
Även om publiken har texten framför sig (eller på storbildsskärm), ska de hinna med att lära sig dem. Längden på sångerna ger publiken möjlighet att också hinna slappna av, sjunga med och sjunka in i dem.
UPPREPANDE SÅNGFRASER
Av samma skäl som ovan. Det ska vara lätt att komma in i dem. Man lär sig sången medan den pågår.
ENKLA KÖRARRANGEMANG
Enkelhet är väsentlig, och körarren böljar fram och tillbaka, unisont ibland, stämmor ibland, de förgyller själva melodin, varierar den, över-och understämmor, riff och motrörelser. Ofta upprepas fraserna 2, 4 eller 8 gånger.
TRE KÖRER
Sångerna är arrangerade för damröster. Stor, mellan och liten kör. De sjunger ibland med, ibland mot varandra, har olika uppgift;
STOR: är maffighet, massa och kraft.
MELLAN: klang och mildare fyllighet.
LITEN: attack, närhet och tryck.
Män är naturligtvis också välkomna att vara med och sjunga, dock är körarrangemangen initialt skrivna för damer.
SPRÅKET
Språket är ett känslo- och fantasispråk. Orden är sköna att sjunga, de innehåller mycket vokaler vilket öppnar upp rösten. Bonus är att man inte behöver fundera på ifall man gillar det eller ej. Ingen, inte ens Malou själv, har en aning om vad orden kan betyda.
MEDITATIVA SÅNGER
Det lugna tempot, den mjuka texten, de milda melodierna, de upprepande fraserna, de långa böljande sångerna, skapar tillsammans en meditativ och fridfull energi.
INSTRUMENTALPARTIER
Är väldigt viktiga. De ger tid till reflektion, att andas ut och vila. Det blir som en böljande vågform. De har alltså ett syfte och är inte en utfyllnad.
SÅNGERNA
Malou berättar att sångerna har kommit till henne överallt, i bilen, på skogspromenader med hunden, cykelturer, i badet, när hon varit på väg någonstans…men inte vid pianot. ”De har satt sig på min axel, harklat sig lite och bett om att få bli inspelade på iphonen. Senare har jag iklätt dem ackord och arrangerat dem.”


Sångerna

  1. Alo Alo Aloe  9.30
  2. Ama Eyo  7.57
  3. Amae Onae  12.11
  4. Stilla Min Själ  13.51
  5. Anowa  10.14

total speltid: 54 min

LjusSångerna är, med sina enkla, upprepande och meditativa fraser och melodier, tänkta att sjungas tillsammans. Sångerna är långa så att lyssnaren ska hinna komma in i varje sång, hinna slappna av och gå ner i varv, kunna sjunga med, sjunka in i flödet, och låta sig omslutas av det. Den långa tiden behövs, de många instrumentala delarna likaså, de ger vila och rum för eftertanke.

* Äntligen har forskningen kommit så långt att de kan bekräfta det som så många har vetat genom sin egen erfarenhet; att vi mår mycket bättre när vi sjunger. Forskarna vet nu vilka delar i hjärnan som aktiveras när vi sjunger. Endorfinerna går igång. Sången lyfter oss, får oss att må bra. Sång ÄR helande. Sjung från tårna, hjärtat och kroppen. Sjung för Livet, sjung!Medverkande

MUSIKER

Malou Berg, solist och kör
Thomas Hellsten, piano, keyboards, dragspel, harmonica
Manuel Iman, gitarr, ukulele
Lars Danielsson, kontrabas, cello
Xavier Desandre Navarre, slagverk
Lars Nilsson, Flugelhorn
Derya Turkan, kemenche
Hans Kennemark, fiol
Hanna Wanngård, kör
Jenny Nilsson, kör
Therese Andersson, kör
Svenska Damkören
Jonsereds Kyrkokör
Ymna Kyrkokör

——–

Music & Plejadisk text: Malou Berg
Svensk text: Malou Berg
Kör arrangemang: Malou Berg
Inspelad 2016 på Nilento Studios i Göteborg
Inspelningsproducent/tekniker: Lars Nilsson
Assisterande tekniker: Michael Dahlvid

Kör inspelning i Jonsered Kyrka, Götebor
Inspelningsproducent: Lars Nilsson
Inspelningstekniker: Michael Dahlvid
Editering: Michael Dahlvid och Lars Nilsson
Mix och Master 2018: Lars Nilsson, Nilento Studios
Sekreterare/contractor: Jenny Nilsson
Producerad av Lars Nilsson och Malou Berg
Förlag: Malou Mountain Music AB / Stiggy Music & Management AB
Foto av Malou: Elisabeth Landberger
Graphic Design: Anders Bühlund, Forma

Kontakt: Stefan Egmar, Stiggy Music & Management AB
stefan@stiggymusic.com

Malou Berg, lightsongs@malou.se

www.malou.se/album/lightsongsVideo