Ma Yema

Malou Berg
  • Artist: Malou Berg
  • Release Date: 2016-10-21
  • Price: 119:-

Köp här

Eld, värme, energi

MA YEMA är Malous sjätte album i serien “The Pleiadian Suite”, med sånger att gå ner i varv till, eller pigga upp sig med, att skapa lugn och ro, för att må bra. Feel-good musik 🙂

Det började med HOYA, vars element är Jord, Kropp. Sen kom OMINE, Himmel, Själ. Det tredje albumet i det som nu började formas till att bli en svit av album: The Pleiadian Suite (eller Plejad-sviten) var AMAONA, Vatten, Känslor. Följd av ALIGNMENT, Eter, Intuition. Sen kom BREATHE OUT, en julskiva med sånger från de tidigare albumen i nya arrangemang. Nu avrundas Plejadsvitens album med de olika elementen med MA YEMA, ELD, Energi. Det är inte den heta, förtärande elden vi möter här utan den varma, livgivande, omslutande.

MA YEMA – Release 21 oktober 2016

 

Om inspelningen

The origin to MA YEMA was that I wanted to record a longer piece of music, at least 20 minutes long, that would be like an inner journey. Together with Xavier Desandre Navarre on percussion and Thomas Hellsten on keyboards, we picked up the way we recorded on Alignment.., where the music was created the moment Lasse Nilsson hit the recording button. We had nothing to hold on to, no structure, no melody, no lyrics, no form and no initial idea. The songs were born right there and then. My vocals are the original ones, I haven’t re-recorded or repaired anything of it. But what we did do, we added choirs and some other instruments afterwards. expanded the sound. From “Spiral”, as we titled the little more than 40 minutes long inner journey, we extracted some of the parts or songs, that would work stand alone, on their own. And recorded a couple of more songs. Tada! Ma Yema was born! Ma Yema was recorded already in 2012, and mixed in 2015, but besides that it was a non-active project. My personal life was so demanding during those years and I had no energy left for anything besides that. Ma Yema had to wait for better times to come. And better times.. they arrived in 2016.

I have gone full circle. All element now has their own, designated album and I have returned to the same place I started at, but a little higher up in the spiral. Spiraling up!

KOMMENTARER

”Åhhh ? *ståpäls heeela tiden* LOVE IT! TACK ?”
Anna W, Rimbo

”Wow vilken energi! Gåshud i ansiktet och i hela hårbotten!
En given skiva i min samling ?”
Åsa R, Östhammar

”Nu har jag plöjt igenom plattan – hade tänkt att jobba men det går ju inte när det låter så här j***a bra!! Detta plus en grym produktion och fantastiskt bra arr. Det här var riktigt bra och jag älskar verkligen produktioner och arr som jag kan ”gå in i” om du förstår vad jag menar ;)”
Thomas R, Göteborg

”Så skön …. Ett självklart köp för mig ?
Signe N, Stockholm

”Jag säger bara TACK från mitt ?. Vilken underbar röst och musik du berikar världen med! Dina album ligger i min Spotifylista och går varm. Min själ har en del i Plejaderna och jag kan höra mina systrars röster viska i min själ i din musik. Så tack!” ?
Ingela I, Tullinge

”Hej fina! Var kan jag köpa dina underbara skivor?? Är yogalärare och vill ha din  musik att yoga till. Letat länge och är så glad att jag hittat dig 🙂 kram ?
Lena N, Årjäng

”Wow. Vilken skapelseprocess. Snacka om att fånga nuet som fanns i just det ögonblicket. Vackert så det förslår. Hade ingen aning. Imponerande!”
Jack Mc G, Göteborg

Sångerna

I ANO (Expansion)
I ANO (Expansion) spelades in som en del i SPIRAL (ett 40 minuter långt stycke, tänkt som en inre resa). Men vi insåg att sången funkade på egna ben, utan stöd av de omgivande sångerna i Spiral, som en fristående sång. Och sålunda blev den en del av albumet MA YEMA. I Spiral är I ANO (Expansion) ett liv, ett frö, som har grott och som nu börjar växa till sig. Det expanderar, får mer energi, mer substans, mer kropp kan man säga. Det nya livet börjar pulsera.

OMAO (Earth)
När jag var på Big Island, Hawaii, så kom en liten slinga som jag tog med mig till inspelningen av ”Spiral, en inre resa” med slagverkaren  Xavier Desandre Navarre, keyboardisten Thomas Hellsten och ljudtekniker och medproducent Lasse Nilsson Nilento Studio. (Samtidigt med Spiral spelade vi in några sånger vid sidan om. En av dem var OmaO (Earth). De sångerna + några från Spiral bildade sen albumet MA YEMA) Och hur vi tråcklade och försökte… försökte komma in i slingan, eller komma ut ur den, gå vidare med den, gunga med den, testade olika infallsvinklar. Få till det som jag tyckte mig höra inom mig. Allteftersom tiden gick blev det jag hörde inom mig alltmer suddigt, för att till slut försvinna helt. Och det var som helt omöjligt. Det blev bara platt och livlöst. Vi försökte verkligen… När slagverkaren Edo Bumba gästade oss en av dagarna, så gjorde vi ett sista försök. Men det ville sig inte alls, inte på några villkors villkor. Slingan satte sig på tvären, såsom mina sånger brukar göra när de inte trivs i den musikaliska klädsel jag antingen försöker trycka in dem i, eller omge dem med. Det här var en mega-tväring! Usch och Fy och Aldrig I Livet Att Jag Går Med På Det Här!!!! GLÖM DET!! ”Malou släpp den där idén” sa Lasse Nilsson. Det funkar inte. Skapa nåt annat, nåt nytt.

Sagt och gjort. Och genast var flödet där, starkt och kraftfullt. Det bara gungade in, öste på. Vi åkte med på en krutdurk. Allt vi behövde göra, vara att följa med och bejaka det som kom. Och på något sätt lekte sig slingan in i OmaO (Earth), smart liten slinga det där..men nu gick den i dur! OmaO (Earth) är inte på något sätt förkortad eller reparerad. Från första lite försiktiga anslaget till det sista, så är den intakt, precis som den kom. Vad vi däremot har gjort, är att lägga på körer, lite mer slagverk, stråkar och sånt. Förgyllt, förstärkt. Jag har dedicerat OmaO (Earth) till Hawaii, som har en stor plats i mitt hjärta. Mitt Hjärtas Land.

A MEIA TO (Ocean)
När vi spelade in det långa stycket ”Spiral – en inre resa”, så spelade vi samtidigt in några sånger som anlände i samma veva, men som inte hörde ihop med Spiral..
A Meia To (Ocean) var en av dem. Under ganska lång tid hade jag ingen aning om vad jag skulle göra med dessa vid-sidan-av-sånger. De var för få för att kunna bli till ett eget album. Och de passade inte ihop med de ballader jag spelat in tidigare (och som jag inte heller visste vad jag skulle göra med..).

Jag hade inte ens något namn på denna stackars sång. Det var först några år senare (japp, du läste rätt.. flera år passerade för denna namnlösa sång). När den till slut fick ett namn var jag inte tillfreds med att ha med en sång som hette Ocean, som mer hörde till Vatten-elementet.. på ett album dedikerat till elementet ELD. Det kändes fel på något sätt. Men Ocean smög sig in, tillsammans med 3 delar från Spiral: I ANO (Expansion), MA YEMA (Birth), SOLA ME plus de andra två vid-sidan-av-sångerna; WATER (Va??! En till! Det var väldigt mycket vatten i detta Eld-album) och OMAO (Earth). Tillsammans bildade de albumet MA YEMA.

SOLA ME
SOLA ME var från början en del av ”SPIRAL – en inre resa”. Det var slutsången, befrielsen, utandningen, stillheten och friden som följer efter stor ansträngning, som tagit hela ens varelse i anspråk.. en förlossning.  Allt är väl. Allt är lugnt. Och jag kände att det skulle fungera på samma sätt på MA YEMA. Efter alla energifyllda sånger,  så kommer den fridfulla vilan… med SOLA ME!
SOLA ME är den enda sången på MA YEMA som inte skapades i samma ögonblick de spelades in. Jag hade den med mig till Nilento Studio. Musiken, melodin, var redan skapad, men texten var det inte. Den anlände när vi spelade in sången. Jag hoppas att du gillar stråkarna på den här sången. Jag ääääälskar stråkar. Yay!!! De påverkar mig djupt inne i mig. Rakt in i hjärtat. Booom!! Tormod Tvete Vik, som arrangerade stråkarna och dirigerade dem vid inspelningen, skapade en vacker stråkhimmel för mig… och för SOLA ME. Och när du ändå är här, lyssna lite (vilket du kan göra på MA YEMAs sida) på Lasse Nilssons flygel horn solo i början av SOLA ME. :-))))))

Medverkande

Ma Yema

Musik: Malou Berg/Xavier Desandre Navarre/Thomas Hellsten
(förutom ”Sola Me”, musik av Malou Berg)

Texter: Malou Berg

Musiker

Malou Berg, Sång, kör
Xavier Desandre Navarre, slagverk
Thomas Hellsten, keyboards, flygel
Lars Nilsson, Flugel horn, kör
Delphine Constantin, harpa
Edo Bumba, slagverk
Tormod Tvete Vik, stråk och harpa arrangemang & dirigent
Session Music Sweden, stråkar

Kör

Malou Berg
Hanna Wanngård
Therese Andersson
Jenny Nilsson
Katarina Milton
Karin Celander

Johan Ivarson
Lars Nilsson

Inspelat i  Nilento Studio
Inspelnings producent, Lars Nilsson
Assisterande teknniker, Michael Dahlvid
Inspelat, mixat och mastrat av Lars Nilsson
Album design, Katarina Di Leva
Foto, Elisabeth Landberger

Producerad av  Malou Berg & Lars Nilsson

MA YEMA är utgiven på Nilento Records 21 oktober 2016
nilento_records_white

Press

Bortom bruset – Tidningen Kulturen

Tidningen Kulturens recension av Ma Yema 9 jan 2017
Tidningen Kulturens recension av Ma Yema 9 jan 2017

Video