Biografi

 

OM MALOU BERG

En Annan röd. Foto och illustration: Barbro Paulsson Weaver

Malou Berg har under sin artistkarriär gjort sig känd som cabarétartist, skådespelare, sångerska och kompositör. Hon har uppträtt på teaterscener, i TV-program och i filmer. Hon har prisats för det imaginära musikspråk hon skapat. Malou har givit ut en mängd singlar och album, både i Sverige och internationellt. Andra artister har också spelat in flera av hennes sånger.

Malou har uppträtt och sjungit offentligt sen hon var 15 år. Hon visste tidigt att sången var hennes livs passion. Hon hade redan då en röst med en ovanlig styrka och klang. Malou påbörjade en utbildning som rytmiklärare och fortsatte parallellt med sitt artisteri.

Efter en period som basist i rockbandet NQB, bildade Malou duon ‘Greta & Malou’ tillsammans med sin kompis Greta Zackrisson. År 1977 kom de med låten ‘Åh, vilken sång’ med i Schlagerfestivalen. Efter det bestod Malous liv av täta turnéer och en mängd offentliga framträdanden.

När Greta och Malou gått skilda vägar fick Malou äntligen tid att fokusera på att komponera egen musik. Hon deltog i och skrev musiken till kabaréer och teateruppsättningar runt om i Stockholm. Hon hann också vara med i flera filmer och tv-serier, som t.ex. Henrietta, Prästkappan och Repmånad. Hon skrev musiken till flera radioserier för barn i samarbete med regissören och författaren Bengt Carlsson. Bengt klev senare in i rollen som textförfattare till Malous första soloplatta ‘Malou Berg’.

I början på 80-talet inledde Malou ett nära samarbete med textförfattaren Susanne Wigforss. Tillsammans skrev de en rad populära och prisbelönta gospelsånger. Deras sånger har fått utmärkelser tre år i rad i Billboard Song Contest.

1982, efter att STIM belönat Malou Berg med ett stipendium på Berklee College of Music i Boston, USA, bestämde hon sig för att ge sin röst åt gospeln. Hon beskriver valet som självklart och att det kändes hemvant och inspirerande att sjunga gospel. Malous röst har i recensioner beskrivits som ’en röst med både kropp och själ’, ‘klippt och skuren för gospel’, ‘mäktig’, ‘övertygande’, och ‘hjärtskärande vacker’.

Efter elva år med gospel kände Malou att någonting nytt höll på att ‘födas’ inom henne musikaliskt sett. 1989 påbörjade hon verket ‘Den Inre Vägen’, ett sakralt musikstycke för tre solister, kör och stråkkvartett. Fem år senare var hon klar med skivinspelning och att presentera det för en stor publik. Recensionerna blev lysande och flera bejublade konserter av verket framfördes.

Malou inspirerades av framgången och väntade på nästa musikaliska ingivelse.

Det blev HOYA, (jord) ett stycke världsmusik med ett imaginärt världsspråk, slagverk, didgeridoo och röster som för tanken till människans och världens födelse. HOYA fick fina recensioner och Malou turnerade med verket tillsammans med två sångerskor. HOYA framfördes live på Swedish Style in Tokyo i Tokyo, i oktober 2004.

Den hyllade uppföljaren OMINE, (himmel) som släpptes hösten 2005, har en mer meditativ inriktning.  Därpå följde AMAONA, (vatten) 2008. På ALIGNMENT, (eter), som gavs ut 2010, baserade Malou sångerna på den uråldriga Solfeggioskalan och sina tibetanska skålar och kristallskålar. 2011 följde en remixplatta med julkänsla, BREATHE OUT. Hösten 2016 släpptes den avslutande skivan, MA YEMA (eld). Lagom till julen 2018 kommer RESTFUL, en samlingsskiva med sånger från alla album i denna svit som knutits samman under namnet

THE PLEIADIAN SUITE / Plejadsviten.

Vid Östhammars Litteraturförenings ORD-Festival år 2009 utsågs Malou Berg till årets ORDPRIS-mottagare, för hennes imaginära språk, med motiveringen ”Malou Berg tilldelas Ordpriset för att hon har skapat ett alldeles eget, sinnligt och musikaliskt språk – Plejadiska. Hon har dessutom förmågan att få andra att uttrycka sig i de sjungna orden och att njuta av dem.”

Samma år, 2009, var Malou huvudakt på Hwa Eom Spirit Music Ritual, en stor fredsfestival i Sydkorea med inbjudna artister och musiker från hela världen, där hon tillsammans med lokala musiker på traditionella instrument och en kör framförde sånger från albumet HOYA.

Malou arbetar vidare med de Plejadiska sångerna och hennes nästa projekt är Ljus-Sånger, ”LightSongs”, långa sånger tänkta att sjunga tillsammans, som en ny typ av mantrasånger. Ljus-Sångerna spelades in 2016-2023. LightSongs 3 CD Box släpptes 15 september 2023.

Malou Berg bor på en gård i en liten by nära Östhammar på den svenska ostkusten, två timmar med bil från Stockholm. Här finner Malou ro och inspiration att skapa i sin ateljé. Hon säger att själva komponerandet är en intuitiv och själslig process, men att hon har stor användning av sin gedigna musikutbildning.