Berörd

Malou Berg
  • Artist: Malou Berg
  • Release Date:

Berörd är Malous andra gospelalbum, inspelat live i Högalidskyrkan i Sthlm. Efter hennes första gospelalbum ”Nu Faller ljuset in i mig” som gavs ut på CBS, ville Malou spela in nästa skiva live. Skivbolaget trodde inte på idén och Malou bekostade inspelningen av spelade in ”Berörd” själv och gav ut på egen label. Berörd innehåller några traditionella gospelsånger, men också många av Malous egna mer finstämda sånger och tonsättningar.

”Hur underbart är det inte att vara berörd! Att känna starkt och ända från tårna. Otroligt livsbejakande. Det är då man känner att man lever! Man reagerar, man vill ta del, man fylls, man gör något därför att man inte kan låta bli; man är berörd.

Den här inspelningen berättar om det, som berör mig mest av allt. Det som gör mig lätt om hjärtat, tung av sorg, som får mig att skratta och gråta, jubla och förtvivla. Och som däremellan fyller mig med en stilla frid. Min väg må vara krokig, guppig och snårig, men den är även härlig och spännande. Tråkig är den aldrig. Kärlek och ljus önskar jag Dig. Lev väl!”
Malou

Om inspelningen

”Det blir lätt alldeles för tekniskt på bekostnad av sväng och känsla, när man är i en vanlig studio. Det kan vara förödande speciellt om man ska göra en gospelplatta, där man vill få till den där närvarokänslan, att det bär hela vägen fram. För att få den rätta gospelkänslan beslöt vi att spela in Berörd live. Att vi valde en kyrka beror på att det är alldeles fantastiskt underbart att sjunga i kyrkor i allmänhet och i Högalidskyrkan i synnerhet. Högalidskyrkan har en stor och luftig och lagom lång efterklang och dessutom en bra flygel.

Inspelningen baserar sig på mitt och pianisten Steve Dobrogosz mångåriga samarbete inom gospelgenren. Steves fantastiska pianospel är grunden i arrangemangen och de andra instrumenten kompletterade där så behövdes. Men arrangemang och instrumentering måste dessutom anpassas till vad som var möjligt att spela in och vad som klingade bra. Vi använde tex enbart lätta slagverk. Vi provade congas, men det lät absolut inte bra i det kyrkorummet.

Vi hade bara några få dagar på oss, eftersom ju kyrkan i övrigt hade sina gudstjänster, begravningar, bröllop och dop och då kunde det inte stå en massa inspelningsutrustning framme vid altaret. Kyrkans griniga organist gillade inte att vi höll till där och han kom in under tagningar, dundrade uppför trapporna och smällde i dörrar och ordnade så att vi fick göra om en del tagningar. Sakristian där vi ställde mixerbordet, var liten och trång. Det var svårt för teknikern i och med att det klingade så mycket överallt och det blev lätt rundgång. Men som helhet var det en härlig period och ett underbart och inspirerande ställe att spela in på.

Skivan ”Berörd” var den första inspelning som jag gav ut på mitt egna nystartade skivbolag; Crystal Graphic Records, så den var ett ekonomiskt vågspel för mig. Så här i efterhand kan jag konstatera att vågspelet lyckades, för den har gått ihop för mig.”

Malou Berg

Medverkande

Malou Berg, sång
Steve Dobrogosz, flygel
Teddy Walter, kontrabas
Per Lindwall, slagverk
André Ferrari, slagverk
Janne Schaffer, gitarr
Kjell Öhman, hammondorgel
Bo Westman, keyboards
Björn J:son Lindh, tvärflöjt
Vicky Benckert, kör
Lena Byström, kör
Ingmar Collmo, kör
Michael Kleimert, kör
Kjell Segebrant, kör
Monica Svensson, kör
Nacka Sångensemble
Steve Dobrogosz Vocal Ensemble
CREDO-kören
Producent: Bo Westman
Tekniker i Högalidskyrkan:
Erik Olhester, Pontus Olsson och Gert Palmqrantz.
Mixad av Erik Olhester i Sonet Studio, Bromma.

Inspelad direkt i Högalidskyrkan, Stockholm i april 1988.
Utgiven av Crystal Graphic Records hösten 1988.

Press

 

UNT
”Dynamiskt spänstig och fri från schabloner”
”Hon är inte bara en sångerska med stor intensitet, utan har också förmåga att
skriva melodier som känns fräscha i sitt slag”


Västernorrlands Allehanda
”Det är rejält gung i låtarna när Malou släpper loss sina röstresurser”


Eskilstuna Kuriren
”En fantastiskt upplyftande upplevelse att höra!”
”Fullträff”
”Grattis”


Västernorrlands Allehanda
”Ömsom mjukt och lent, ömsom mäktigt och omskakande”
”Hennes finstämda hymner en lisa för själen. De smeker sinnena och lägger sig som
bomull runt hjärtat. Andliga sånger när de är som bäst.”