Nu faller ljuset in i mig

Malou Berg
  • Artist: Malou Berg
  • Release Date:

”Nu faller ljuset in i mig” är Malous första gospel-LP, som spelades in 1984 och gavs ut på CBS. Malou sjunger många av de underbara traditionella gospelsångerna, blandat med sina egna kompositioner och tonsättningar.

Om inspelningen

Nu faller ljuset in i mig spelades in våren 1984. Det var min första gospelplatta, genren var ganska ny för mig och jag ville ha med folk som kunde gospel. Den tilltänkte pianisten/arrangören hoppade oväntat av några veckor före inspelningsstart pga andlig stress. Han ansåg att jag borde avblåsa inspelningen till dess att jag blivit kristen på ett riktigt sätt. (Huruvida jag borde ha följt hans råd eller ej, kan vi resonera om på Om Livet-sidan.)

Jag hade ingen tanke på att lägga ner skivan, men måste i flygande fläng hitta någon i hans ställe. Pianisten Steve Dobrogosz, som jag nyligen inlett samarbete med, ville från början inte ställa upp på skivan, men ändrade sig som tur var.

Jag var gravid under inspelningen och oerhört känslig. Grät lätt och ofta. Efter några dagars inspelning tog jag hem snabbmixar på några av sångerna, för att lyssna hemma i lugn och ro. Och tyckte att allt lät förfärligt! Detta kunde inte ges ut!! Det var bara en sång som dög i mina öron, resten ville jag helst radera ut.

Nästa dag i studion var jag förtvivlad och satt bara och grät. Vi skulle spela in ”Help me to hold on” och det blev märkligt tyst och en särskild stämning i hela lokalen, när jag satt där och sjöng, hackade fram tonerna och med tårarna strömmande nerför kinderna.. Just den låten blev jag rätt nöjd med efteråt, fast sången fick förstås göras om.

I takt med att inspelningen fortskred kom min graviditet in i ett mer harmoniskt skede och i slutändan var jag visserligen inte helt nöjd (det är jag aldrig, för det kan ju alltid göras bättre, inte sant?!!) men var ändå ganska nöjd med resultatet.

Malou Berg
1984

Medverkande

Malou Berg, sång
Gösta Nilsson, flygel, orgel, kör
Steve Dobrogosz, flygel
Lars Danielsson, bas, cello, synthesizer, orgel, kör
Hans Granström, percussion, kör
Per Lindwall, trummor
Erik Häusler, altsax, tvärflöjt
Lena Byström, kör
Lars Björnlund, kör
Sanna Ceder, kör
Ingemar Collmo, kör
Mimmi & Paula Klinteberg, kör
Karin af Malmborg, kör
Liza Nilsson, kör
Sofia Trygg, kör
Körsångare på ”Sweet Devotion”:
Olle Ströwander
Lilian Sporre
Per-Olof Guldemond
Anne Johansson
Mattias Kempff
Barbro Andersson
Bert Åberg
Ulla Rydbeck
Niklas Willén
Birgitta Mannerstedt
Arne Almroth
Marianne Hellström
Arrangemangen är gjorda i samarbete med musikerna.

Körarr: Malou Berg förutom:
”We shall overcome”, körarr: Elisabeth Gustafsson
”Sweet Devotion”, körarr: Agneta Sköld
Producent: Bo Johansson och Malou Berg
Tekniker: Gert Palmqrantz och Janis Laganovskis
Mixad av Gert Palmqrantz
Inspelad i Europafilms studio 1 och KMH Studio under mars-maj 1984