Lightsongs – sånger med kör

[vc_row][vc_column][vc_column_text]


Om LightSongs

Hej och välkommen till sidan om LightSongs. Tanken med LjusSångerna är att man sjunger dem tillsammans. Fraserna och melodierna är meditativa, enkla och upprepande. Sångerna är långa så att lyssnaren ska hinna komma in i varje sång, hinna slappna av och gå ner i varv, kunna sjunga med, sjunka in i flödet, och låta sig omslutas av det. Den långa tiden behövs, de många instrumentala delarna likaså, de ger vila och rum för eftertanke. För mer info, scrolla längre ner. Eller låt musiken tala för sig själv. Ovan finner du två sånger från albumet LightSongs 2 i sin helhet.

Får jag föreslå att du hellre lyssnar på en sång rakt igenom, än hoppar emellan låtarna och lyssnar en kort stund på varje? Och varför inte börja med NOMA NOMA?


[/vc_column_text][vc_empty_space height=”40px”][vc_column_text]

För dig som vill veta mer om LightSongs…

Flera körer – många röster

Jag har arrat sångerna för solist och 3 körer, damröster;
Den Stora kören, den Mellanstora kören och den Lilla kören.
Den Stora kören ger massa och kraft. Den Mellanstora, rum och klang. Den Lilla kören ger attack, tryck och närhet.
Och minst lika viktig är publiken. LjusSångerna är inte tänkta att i första hand sjungas till publiken, utan med dem. Tillsammans.
Med 3 körer – funkar alla sånger. Särskilt Amae Onae, Anowa och Stilla Min Själ, som har partier där de tre körerna slingrar sig om varandra, går mot varandra, flyter i varann.
för 2 körer: Alo Alo Aloe, Ama Eyo
Nedan ser du exempel på hur körnoterna ser ut. och ser lite livebilder på körer och Malou.

[/vc_column_text]


[vc_gallery type=”image_grid” images=”4668,4669,4670,4671,4672,4673,4675,4676,4677,4678″ img_size=”200×200″ title=”Livebilder från konserter med Malou och körer”][/vc_column][/vc_row][vc_row][/vc_row][vc_column][/vc_column][vc_tta_accordion style=”modern” color=”juicy-pink” active_section=”5″][vc_tta_section title=”Vad är LjusSånger?” tab_id=”1558473128851-7be1e2fa-6b50″][vc_column_text]

Vad är en LightSong?

Malou Bergs idé och vision med ljus-sångerna är att de ska sjungas tillsammans, vara en ny typ av allsång, sånger tänkta att framföras med tre olika stora körer, solist, instrumentalister och sjungande publik. Tillsammans alltså! Ljussångerna är väldigt långa, har ett språk som ingen begriper, är upprepande och meditativa, med återkommande instrumentala partier. Även de som är svängiga och mäktiga, har ett lugnt tempo. Sångerna är tänkta att balansera, lugna hjärtat, att man genom sången får sjunka in, andas ut och coola ner stress och oro.

Så vad menar jag då med allt det här?

LÅNGA SÅNGER
Även om publiken har texten framför sig (eller på storbildsskärm), ska de hinna med att lära sig dem. Längden på sångerna ger publiken möjlighet att också hinna slappna av, sjunga med och sjunka in i dem.

UPPREPANDE SÅNGFRASER
Av samma skäl som ovan. Det ska vara lätt att komma in i dem. Man lär sig sången medan den pågår.

ENKLA KÖRARRANGEMANG
Enkelhet är väsentlig, och körarren böljar fram och tillbaka, unisont ibland, stämmor ibland, de förgyller själva melodin, varierar den, över-och understämmor, riff och motrörelser. Ofta upprepas fraserna 2, 4 eller 8 gånger.

TRE KÖRER
Sångerna är arrangerade för damröster. Stor, mellan och liten kör. De sjunger ibland med, ibland mot varandra, har olika uppgift;
STOR: är maffighet, massa och kraft.
MELLAN: klang och mildare fyllighet.
LITEN: attack, närhet och tryck.
Män är naturligtvis också välkomna att vara med och sjunga, dock är körarrangemangen initialt skrivna för damer.

SPRÅKET
Språket är ett känslo- och fantasispråk. Orden är sköna att sjunga, de innehåller mycket vokaler vilket öppnar upp rösten. Bonus är att man inte behöver fundera på ifall man gillar det eller ej. Ingen, inte ens Malou själv, har en aning om vad orden kan betyda.

MEDITATIVA SÅNGER
Det lugna tempot, den mjuka texten, de milda melodierna, de upprepande fraserna, de långa böljande sångerna, skapar tillsammans en meditativ och fridfull energi.

INSTRUMENTALPARTIER
Är väldigt viktiga. De ger tid till reflektion, att andas ut och vila. Det blir som en böljande vågform. De har alltså ett syfte och är inte en utfyllnad.

SÅNGERNA
Malou berättar att sångerna har kommit till henne överallt, i bilen, på skogspromenader med hunden, cykelturer, i badet, när hon varit på väg någonstans…men inte vid pianot. ”De har satt sig på min axel, harklat sig lite och bett om att få bli inspelade på iphonen. Senare har jag iklätt dem ackord och arrangerat dem.”
[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Presstext 22 maj 2019″ tab_id=”1558469183975-b3b95126-104f”][vc_column_text]

PRESSRELEASE

MALOU BERG FÅNGAR LJUSET – albumet LightSongs #1 släpps 22 maj

Malou är en kreativ, skapande kraft som ständigt pågår. Efter att ha släppt albumet ”Restful” julen 2018 – en samlingsskiva med meditativa, själfulla sånger från hennes utgivningar under 2000-talet, är det nu dags för ett helt nytt album med något Malou själv benämner LightSongs.

 Malou Bergs idé och vision med ljus-sångerna är att de ska sjungas tillsammans, vara en ny typ av allsång, sånger tänkta att också framföras med körer av olika storlek – solist, instrumentalister och sjungande publik. Tillsammans alltså!

Malou förklarar:

”Tanken med Ljussångerna är att man sjunger dem tillsammans. Fraserna och melodierna är meditativa, enkla och upprepande. Sångerna är långa så att lyssnaren ska hinna komma in i varje sång, hinna slappna av och gå ner i varv, kunna sjunga med, sjunka in i flödet, och låta sig omslutas av det”.

Ljussångerna är väldigt långa, har ett imaginärt, eget språk utan betydelse, är upprepande och meditativa, med återkommande instrumentala partier. Även de som är svängiga och mäktiga, har ett lugnt tempo.

Sångerna är tänkta att balansera, lugna hjärtat, att man genom sången får sjunka in, andas ut och coola ner stress och oro.

Vad är en LightSong?

Utgivningen av ”LightSongs #1” sker den 22 maj 2019.

Malou Berg har under sin artistkarriär gjort sig känd som cabarétartist, skådespelare, sångerska och kompositör. Hon har uppträtt på teaterscener, i TV-program och i filmer. Hon har prisats för det imaginära musikspråk hon skapat. Malou har givit ut en mängd singlar och album, både i Sverige och internationellt. Andra artister har också spelat in flera av hennes sånger.

Malou bor på en gård i en liten by nära Östhammar på den svenska ostkusten, två timmar med bil från Stockholm. Här finner Malou ro och inspiration att skapa i sin ateljé. Hon säger att själva komponerandet är en intuitiv och själslig process, men att hon har stor användning av sin gedigna musikutbildning.

Kontakta Malou Berg:

https://www.malou.se/kontakt

 [/vc_column_text][/vc_tta_section]

[vc_tta_section title=”Medverkande” tab_id=”1558472105600-22387aea-3d96″][vc_column_text]

MEDVERKANDE

MUSIKER

Malou Berg, solist och kör
Thomas Hellsten, piano, keyboards, dragspel, harmonica
Manuel Iman, gitarr, ukulele
Lars Danielsson, kontrabas, cello
Xavier Desandre Navarre, slagverk
Lars Nilsson, Flugelhorn
Derya Turkan, kemenche
Hans Kennemark, fiol
Hanna Wanngård, kör
Jenny Nilsson, kör
Therese Andersson, kör
Svenska Damkören
Jonsereds Kyrkokör
Ymna Kyrkokör

——–

Music & Plejadisk text: Malou Berg
Svensk text: Malou Berg
Kör arrangemang: Malou Berg
Inspelad 2016 på Nilento Studios i Göteborg
Inspelningsproducent/tekniker: Lars Nilsson
Assisterande tekniker: Michael Dahlvid

Kör inspelning i Jonsered Kyrka, Götebor
Inspelningsproducent: Lars Nilsson
Inspelningstekniker: Michael Dahlvid
Editering: Michael Dahlvid och Lars Nilsson
Mix och Master 2018: Lars Nilsson, Nilento Studios
Sekreterare/contractor: Jenny Nilsson
Producerad av Lars Nilsson och Malou Berg
Förlag: Malou Mountain Music AB / Stiggy Music & Management AB
Foto av Malou: Elisabeth Landberger
Graphic Design: Anders Bühlund, Forma

Kontakt: Stefan Egmar, Stiggy Music & Management AB
stefan@stiggymusic.com

Malou Berg, lightsongs@malou.se

www.malou.se/album/lightsongs[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Malous bio – läs den här” tab_id=”1548859500453-8b836a7f-2caa”][vc_column_text]

BIOGRAFI MALOU BERG

Malou Berg har under sin artistkarriär gjort sig känd som cabarétartist, skådespelare, sångerska och kompositör. Hon har uppträtt på teaterscener, i TV-program och i filmer. Hon har prisats för det imaginära musikspråk hon skapat. Malou har givit ut en mängd singlar och album, både i Sverige och internationellt. Andra artister har också spelat in flera av hennes sånger.

Malou är en kreativ, skapande kraft som ständigt pågår. Efter att ha släppt albumet ”Restful” julen 2018 – en samlingsskiva med meditativa, själfulla sånger från hennes utgivningar under 2000-talet, är det nu dags för ett helt nytt album med något Malou själv benämner LightSongs.

 ”Tanken med LjusSångerna är att man sjunger dem tillsammans. Fraserna och melodierna är meditativa, enkla och upprepande. Sångerna är långa så att lyssnaren ska hinna komma in i varje sång, hinna slappna av och gå ner i varv, kunna sjunga med, sjunka in i flödet, och låta sig omslutas av det.”, förklarar Malou.

Vad är egentligen LightSongs?

Malou har uppträtt och sjungit offentligt sen hon var 15 år. Hon visste tidigt att sången var hennes livs passion. Hon hade redan då en röst med en ovanlig styrka och klang.

Malou påbörjade en utbildning som rytmiklärare och fortsatte parallellt med sitt artisteri.

Efter en period som basist i rockbandet NQB, bildade Malou duon ‘Greta & Malou’ tillsammans med sin kompis Greta Zackrisson. År 1977 kom de med låten ‘Åh, vilken sång’ med i Schlagerfestivalen. Efter det bestod Malous liv av täta turnéer och en mängd offentliga framträdanden.

När Greta och Malou gått skilda vägar fick Malou äntligen tid att fokusera på att komponera egen musik. Hon deltog i och skrev musiken till kabaréer och teateruppsättningar runt om i Stockholm. Hon hann också vara med i flera filmer och tv-serier, som t.ex. Henrietta, Prästkappan och Repmånad. Hon skrev musiken till flera radioserier för barn i samarbete med regissören och författaren Bengt Carlsson. Bengt klev senare in i rollen som textförfattare till Malous första soloplatta ‘Malou Berg’.

I början på 80-talet inledde Malou ett nära samarbete med textförfattaren Susanne Wigforss. Tillsammans skrev de en rad populära och prisbelönta gospelsånger. Deras sånger har fått utmärkelser tre år i rad i Billboard Song Contest.

1982, efter att STIM belönat Malou Berg med ett stipendium på Berklee College of Music i Boston, USA, bestämde hon sig för att ge sin röst åt gospeln. Hon beskriver valet som självklart och att det kändes hemvant och inspirerande att sjunga gospel. Malous röst har i recensioner beskrivits som ’en röst med både kropp och själ’, ‘klippt och skuren för gospel’, ‘mäktig’, ‘övertygande’, och ‘hjärtskärande vacker’.

Efter elva år med gospel kände Malou att någonting nytt höll på att ‘födas’ inom henne musikaliskt sett. 1989 påbörjade hon verket ‘Den Inre Vägen’, ett sakralt musikstycke för tre solister, kör och stråkkvartett. Fem år senare var hon klar med skivinspelning och att presentera det för en stor publik. Recensionerna blev lysande och flera bejublade konserter av verket framfördes.

Malou inspirerades av framgången och väntade på nästa musikaliska ingivelse.

Det blev ”Hoya”, (jord) ett stycke världsmusik med ett imaginärt världsspråk, slagverk, didgeridoo och röster som för tanken till människans och världens födelse. ”Hoya” fick fina recensioner och Malou turnerade med verket tillsammans med två sångerskor. HOYA framfördes live på Swedish Style in Tokyo i Tokyo, i oktober 2004.

Den hyllade uppföljaren ”Omine” som släpptes hösten 2005, har en mer meditativ inriktning.  Därpå följde ”Amaona” 2008. På ”Alignment”, som gavs ut 2010, baserade Malou sångerna på den uråldriga Solfeggioskalan och sina tibetanska skålar och kristallskålar. 2011 följde en remixplatta med julkänsla, ”Breathe Out”. Hösten 2016 släpptes den avslutande skivan, ”Ma Yema”. Lagom till julen 2018 kom samlingsalbumet ”Restful”, med sånger från alla album i denna svit.

Vid Östhammars Litteraturförenings ORD-Festival år 2009 utsågs Malou Berg till årets ORDPRIS-mottagare, för hennes imaginära språk, med motiveringen ”Malou Berg tilldelas Ordpriset för att hon har skapat ett alldeles eget, sinnligt och musikaliskt språk – Plejadiska. Hon har dessutom förmågan att få andra att uttrycka sig i de sjungna orden och att njuta av dem.”

Samma år, 2009, var Malou huvudakt på Hwa Eom Spirit Music Ritual, en stor fredsfestival i Sydkorea med inbjudna artister och musiker från hela världen, där hon tillsammans med lokala musiker på traditionella instrument och en kör framförde sånger från albumet ”Hoya”.

Malou Berg bor på en gård i en liten by nära Östhammar på den svenska ostkusten, två timmar med bil från Stockholm. Här finner Malou ro och inspiration att skapa i sin ateljé. Hon säger att själva komponerandet är en intuitiv och själslig process, men att hon har stor användning av sin gedigna musikutbildning.

Kontakta Malou Berg:

https://www.malou.se/kontakt

 [/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion][vc_column_text][/vc_column_text]


[vc_tta_tabs color=”juicy-pink” active_section=”1″ title=”Noter – exempel, sid 1 & 2.”][vc_tta_section title=”Alo Alo Aloe” tab_id=”1541416970258-8ef69481-8093″][vc_column_text]

Alo Alo Aloe
Sida 1

Alo Alo Aloe
Sida 2

[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Ama Eyo” tab_id=”1541416970398-541765c1-eab1″][vc_column_text]

Ama Eyo
Sida 1

Ama Eyo
Sida 2

[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Amae Onae” tab_id=”1541419119366-79e6b3c3-d222″][vc_column_text]

Amae Onae
Sida 1

Amae Onae
Sida 2

[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Stilla min själ” tab_id=”1541419346600-9e5013fc-ca9a”][vc_column_text]

Stilla min själ
Sida 1

Sida 2
Stilla min själ

[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Anowa” tab_id=”1541419532632-d94ce1c9-dbfb”][vc_column_text]

Anowa
Sida 1

Anowa
Sida 2

[/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_tabs]

to open up the heart and let the voice sing freely is pure joy. att öppna upp hjärtat och släppa ut rösten är ljuvligt.
To open up the heart and let the voice sing freely is pure joy. att öppna upp hjärtat och släppa ut rösten är ljuvligt.

Kontakt

”Jag har sedan många år haft nöjet att arbeta tillsammans med Malou som hennes musikförläggare.
Kontakt info om Malou och hennes sånger handhas av mig.”

STEFAN EGMAR
STIGGY MUSIC & MANAGEMENT AB
former CEO of CBS Songs Scandinavia
SBK Songs Scandinavia
EMI Music Publishing Scandinavia.
stefan@stiggymusic.com


LightSongs albumomslag

LightSongs#1 Cover of the album Malou Berg - LightSongs 2

Det kommande albumet LightSongs 2 – det andra av tre – planerad release under 2022.

Önskar dig en fin dag. ? Malou

[vc_empty_space height=”40px”]

Krånglar något på sidan, vill du ha mer info eller saknar något, så kontakta Stefan eller Malou: info@malou.se eller ring/messa på 070-316 3100.