Malou & the Jazpels

GOSPEL OCH JAZZ I SKÖN FÖRENING

jazpel21Gospel och jazz förenas i MALOU & THE JAZPELS musikaliska, svängiga, oemotståndliga musikbrygd ’Old Souls Avenue’. Här finns både gospels, jazz, en kombination av bägge eller övergång från den ena till den andra i härlig musikalisk glädjeyra.

De kombinerar sånger som ”har tycke” för varandra och svänger skönt ihop. Malou & The Jazpels hade premiär under Östhammars Musikvecka 2006 och det blev en formidabel succé, som avslutades med stående ovationer


LÅTAR I EGNA, SPÄNNANDE ARRANGEMANG:

All Of Me, I Can’t Give You Anything But Love, Music Music Music, I Got Rhythm, That’s Life, When You’re Smiling, Lazy River, What A Wonderful World.. och spirituals som Joshua Fit The Battle Of Jericho, Hold On, Just a Closer Walk With Thee, Swing Low, When The Saints Go Marching in, Amazing Grace och egna jazpels.
Ladda hem en presentation av Malou & the Jazpels här
Ladda hem en inbjudan till alla körledare här

Publikröster:

’De är så himla bra. Jag blir alldeles lycklig av musiken.’
’Jag var trött före konserten, men nu känner jag mig full av energi.’
’Jag har aldrig förr hört en så läcker version av ’Summertime.’
’Vilken fantastisk röst Du har, Malou!’
’De där jazpelsångerna är verkligen något helt nytt.’
’Det här kommer att bli stort!’
’Ni verkar ha så kul när ni spelar.’
’Det var helt underbart!’

SYSTRARNA GOSPEL OCH JAZZ

Gospel o Jazz Gospelmusiken föddes ur slavarnas hjärtan, en oemotståndlig sång som sjöng i deras själar. Den växte och fick näring av deras gudstro, deras glädje, deras smärta och deras medfödda känsla för musik, harmoni och takt. Gospelmusiken fortsatte in i kyrkorna, men där var den för lekfull för att stanna… den flöt ut genom fönstret och steg mot skyn… färdades vidare… mot städerna… Där slog den sig ner och förförde och lekte med dåtidens musiker i gränder och klubbar… blev berusad av liv och förvandlades till jazzmusik! Systrarna Gospel och Jazz är evigt förenade i en symbios av känslor och toner. De glömmer aldrig varandra, men får sällan tillfälle att mötas. Nu är det dags! ”Malou & The Jazpels” låter oss äntligen få uppleva det.

MALOU BERG, sång och ukelele  Läs mer här >>>

Sångerska som är veteran i branschen. Bakom sig har hon schlagerfestival, cabaret, bejublad och belönad som gospelsångerska och låtskrivare, körarrangör, kompositör till sakrala verk, och utgivare av ett flertal album. Hennes ’The Pleiadian Suite’, nyskapande inom World Music-genren, har fått lysande recensioner.

”Jag kom 3 veckor för tidigt, men hade inte bråttom ut för det. Mamma fick våndas i 3 dygn innan de med bestämdhet hjälpte mig ut i den här världen. Denna blandning av brådska och långsamhet har sedan dess präglat mitt liv.

Jag växte upp i Stockholm – ’Låt henne få prova in på Adolf Fredriks musikskola’ sa min klasslärare – och så var min musikaliska livsbana utstakad. Skolan vibrerade av musik och jag sjöng.. med en liten, tunn röst. Min röst öppnade sig en dag till allas förvåning (inte minst min!) mitt under en sångövning på en musiklektion. Och sen dess har den varit rätt stark.

Jag lärde mig spela gitarr för att bräcka en grannpojke som aldrig lyckades lära sig ackorden till ”From a Window”. Sedan trubadurade jag några år, diggade Beatles och skrev låtar som snurrade in i sig själva. Mina vilda år med duon Greta & Malou var fyllda av rockturnéer, skivinspelningar, Melodifestivalen med ”Åh vilken sång” (hu för att tävla, jag blir alldeles svettig!) meditation och CABARÉ!!

Här lärde jag mig att ta ut svängarna, våga chansa och bjuda på mig själv, vilket jag fick stor nytta av längre fram i livet – och det ledde även till ett antal filmroller. Mitt glada valspråk ”Allt Genast!” fick mig att kasta mig över det mesta som kom i min musikväg – då och då avbrutet av vilsamma perioder med musikstudier. Några examina blev det aldrig (och jag som kunde ha varit både rytmiklärare och sångpedagog).

Gospeln kom in i mitt liv och jag sjöng i kyrkor över hela Sverige. Har varit på många platser, men mitt geografiska intresse är måttligt (fråga mig inte var nåt ställe ligger, för det har jag som regel inte en aning om.. och då kan jag ha varit där flera gånger..)

Jag ville bli ’VÄRLDSSTJÄRNA’, men det ser ut att dröja… Det blev inte nåt riktigt flyt med världsstjärneriet. Men istället för att gå och vänta på att världen skulle upptäcka mig: ’Hallå, hoho, HÄR ÄR JAG!’, så har jag ägnat min tid åt att skriva musik och sjunga, förverkliga många musikaliska drömmar och visioner och haft glädjen av att ge ut dem på platta.

Mmmm, jag gillar delikat mat, som t ex sushi eller tempura, apelsiner och choklad – gärna med nötter. Mitt favoritstycke är Faurés ’Requiem’, det är himmelsk musik..”
Malou

JÖRGEN ANDERSTIG, gitarr och sång

Jörgen kommer från blues och rock, men har även spelat mycket jazzmusik, bl.a. med Tommy Löbel. Hans lir svänger! Han sjunger och körar även på en del låtar.

”En söndagskväll nån’ gång under 50-talets andra hälft, inträdde jag i det här livet och i den här verkligheten. Jag växte sedan upp i Hagsätra i södra Stockholm.

Mina tidigaste musikaliska influenser kom från mormors gamla stenkakor med jazz från 1920- och 30-talet. Povel Ramel var också en favorit. På sextitalet fångades jag naturligtvis av popvågen med Beatles, Rolling Stones och Hep Stars m fl. En framtid som popstjärna verkade självklar. Det skulle senare visa sig att det inte var så enkelt.

I tonåren hängde jag på ”Rågsvedsgårn”, det var i värsta Ebba Grön-eran. Mitt band hette ”Tungt Sjukhus”, en legendomspunnen grupp. Det ryktas att några av medlemmarna senare bildade ”The Boppers”. I 20-årsåldern turnerade jag i några år professionellt med ett bluesband. Det var början, sen har det blivit många band genom åren.

I mitten av 80-talet återupptäckte jag jazzen, och började spela med Tommy Löbel Swingband som jag fortfarande gästar då och då. Efter ett års vilt turnerande i Norge, flyttade jag sommaren 1990 till en liten stuga utanför Östhammar och har sen dess aldrig saknat stadslivet. Jag trivs med att hugga ved och vara ute i naturen. Jag gillar enkel och robust mat, typ falukorv, och rödvin i stora glas.

Under 90-talet blev det en salig blandning av barnteater, afrotrummor, folkmusik, rock, jazz, irländskt och till och med dans.

På andra sidan Östhammar visade det sig att det bodde en sångerska vid namn Malou Berg, också hon utflyttad från stan. Henne hade jag jobbat ett tag med i början av 80-talet och trots att vi stött på varandra i lilla Östhammar ibland, så skulle det dröja ända till 2005 innan tiden var i fas för att vi skulle göra något tillsammans igen. Det har nu lett till ”Jazpel” och vem vet, kanske blir man popstjärna till sist i alla fall…”
Jörgen

ARNOLD RODRIGUEZ, piano, melodica och kör

Arnold är en lyrisk och rytmiskt stabil jazzpianist. Hans svängiga pianospel är souligt, ljust och inspirerande. Arnold spelar med bl.a. Hector Bingert och Jonas Knutsson.

”Det är en hemlighet var jag är född, men jag kan ge några ledtrådar.. absolut! Jag kommer från samma land som nobelpristagaren som skrev ”Hundra år av ensamhet” eller… från kaffebönans hemland.

Jag fick en gitarr när jag var jätteliten, lärde mig några ackord och underhöll familjen med min vackra sång (det tyckte i alla fall min mamma). Min gitarrlärare hade ’cronicus svettus problemus’ och min gitarr blev alldeles hal efter varje lektion. Jag som alltid hade varit nyfiken på piano fick chansen att byta instrument.

Jag pluggade klassiskt på konservatoriet i Bogotá, men hade alltid med mig den improviserade musiken i bagaget. Tack vare det fick jag spela mig runt mitt vackra land och jobba som kapellmästare i många musikaler, men framförallt träffa och spela ihop med många fantastiska musiker.

Det var studierna på Musikhögskolan i Stockholm som tog mig hit till Sverige. Sen dess har jag haft turen att få spela med bl a ”farbror” Hector Bingert i hans Latin Lover Big Band. Här i Sverige finns basister i världsklass och det inspirerade mig till att även börja spela bas. Bas är ett bra alternativinstrument till piano, men det är vid pianot jag komponerar.

Mina influenser är folkmusik, latin, jazz och klassiskt och de finns med i all min musik. Jag gillar Medelhavets mat – gärna ihop med ett gott rödvin – starka kryddor och kaffe. (Jag är ju från kaffebönans hemland..)”
Arnold

Malou & the Jazpels - 2006