Recension av LightSongs boxen

Så här fint skrev Anders Lundquist som inledning på sin recension:
”Här kan ni läsa vad jag tycker om den vackra musiken på Malou Bergs trippel-cd ”LightSongs”. Rekommenderas varmt för fans av Jon & Vangelis, Enya, world music, new age av högsta kvalité och meditativa, helande sånger i allmänhet.”

Här är recensionen i sin helhet:

LightSongs (3CD, Malou Mountain Music AB)

Efter att ha tillbringat ett antal år i gospelvärlden började Malou Berg för 25 år sedan göra en annan sorts musik. Musik i en mer svårbenämnd genre, som i Grammis-sammanhang nog skulle hamna under ”öppen kategori”.
Hon upptäckte efter att tag att hon börjat sjunga ord som inte fanns, som bara kom till henne eftersom de passade musiken. Snart insåg hon att hon hade börjat utveckla ett eget sångspråk, plejadiska, som gjorde texterna lika universella som musiken.
Den elegant designade trippel-cd:n ”Lightsongs” – 15 låtar, nära tre timmars musik – utgör det nionde albumet i Plejadsviten, som alltså har växt fram under 25 års tid.
Musiken kan betecknas som både avstressande, meditativ och rogivande. Det innebär inte att den bör förväxlas med de slentrianmässigt hopsatta ”new age”-utgivningar med klyschiga syntmattor som det finns tretton på dussinet av.
Här handlar det om en betydligt mer organisk musik. Kvalitet. Malou sjunger med självklar själ, närvaro och auktoritet. Röster vävs samman med varandra och med de övriga instrumenten, bildar en sömlös helhet. Ett stort antal skickliga instrumentalister ur olika genrer bidrar till en levande och luftig ljudbild. Resultatet är nyanserad musik, som tål att lyssnas aktivt på – också. Blundar du, är det nästan omöjligt att inte se bilder.
I en tid av musikalisk snabbmat framstår Malou långa, långsamma och suggestiva stycken som ”slow cooking”. Den här musiken rusar inte fram och skriker en i ansiktet för att få uppmärksamhet. Snarare lockar den in lyssnaren i ett lugn, där stress och brådska har ersatts av skönhet, vila och ljus, där allt får ta sin lilla tid, men ger desto mer.
Med en så omfattade utgåva som en trippel-cd är det svårt att lyfta fram enstaka favoritspår – allt bildar en helhet och sångerna skapar tillsammans en sorts synergieffekt, där de lyfter varandra.
Att Malous LjusSånger har väckt stort intresse i Asien i allmänhet, och Kina i synnerhet, är lätt att förstå. Här finns en dimension som går bortom det vi kan sätta ord på.
Skulle jag sammanfatta vad jag känner i en enkel mening, blir det följande: Jag mår bra av att lyssna på LightSongs.

Anders Lundquist, musikskribent