Sång på äldreboende

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading text=”MALOU BERG & JÖRGEN ANDERSTIG
(sång, gitarr och ukulele)” use_theme_fonts=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=-Je1Q0cW5WI#t=91″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Om Videon:

Malou Berg och Jörgen Anderstig sjunger ’Underbara sånger’ tillsammans med de boende på Smedbygården, ett specialboende för personer med demens och alzheimer som ligger i Åkersberga, utanför Stockholm. Videon är inspelad 22 nov 2013. De ansvariga på Smedbygården bad att inga boende skulle filmas, så det undveks i görligaste mån.

Vi sjunger tillsammans med de boende och har handplockat sånger som de gamla och dementa känner igen från sin ungdom och barndom. Sånger som de minns och gärna sjunger med i. Vi har sånghäften med oss, med stor stil som är lättläst. Som regel brukar vi hålla på i ca 30-40 minuter, beroende på hur de gamla orkar.

Under en längre tid har vi varje vecka regelbundet åkt till Smedbygården i Åkersberga, ett boende specialiserat på dementa och alzheimersjuka. Där vi kunnat prova vilka låtar som fungerar bra och de är dem vi har med i vårt texthäfte.

Vi sjunger och spelar helt akustiskt, eftersom det inte är en konsert, utan en sångstund där alla som vill är delaktiga. Vi sjunger tillsammans. Vi tycker att ett akustiskt ljud skapar mer välmående och är skönare att lyssna på. Det är heller aldrig för starkt och irriterar inte örat. Om det skulle behövas, har vi en liten sånganläggning som vi kan använda.

Exempel på sånger: En gång jag seglar i hamn, Koster valsen, Tycker du om mig? Tre trallande jäntor, Rosa på bal, Lalle på Spången, Vi går över daggstänkta berg, m fl. Vi väljer många valser, eftersom vi upptäckt att även de som inte kan sjunga med, de som är inneslutna i sig själv, reagerar väldigt positivt på vals-takten och börjar efter att tag att gunga med i musiken.[/vc_column_text][vc_single_image image=”2725″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]