Stamcellsbehandling i Panama, dag 4

Knäinjektionsdagen! Åå vad jag bävade för detta. Och samtidigt visste jag, lika klart, att det inte skulle hindra mig från att gå igenom det, de skulle få sticka in sprutan, inte bara i mitt vänstra och sämsta knä, utan efter det även i det högra. jag försökte ägna mig åt annat, medan dagen förlöpte. Vi blev hämtade med bil kl 15 och eftersom det var tidiga morgnar, så bredde dagen ut sig i all sin glans. Startade dagen med simtur i bassängen, sen mediyoga och meditation..

Dagen förflöt vid poolen, jag bloggade om gårdagens behandling, vilade, simmade och fokuserade på allt möjligt annat... knäinjektionerna väntade och det var bara så det var..
Dagen förflöt vid poolen, jag bloggade om gårdagens behandling, vilade, simmade och fokuserade på allt möjligt annat… knäinjektionerna väntade och det var bara så det var..

Så var det dags, vi blev återigen hämtade av Javier och körda till kliniken. Joanna hade mått pyton efter sprutan dan före. Och hoppades att det var ett bra tecken, bra för att det innebar att något hade hänt i kroppen, att den reagerade på stamcellerna.

Samlad och fokuserad, förberedd på allt möjligt, förhoppningsvis inte det värsta dock..
Samlad och fokuserad, förberedd på allt möjligt, förhoppningsvis inte det värsta dock..

Den här dagen, var det inte dr Ana-Lia, som skulle injicera stamcellerna, utan dr Hernandez. Nu skulle stamcellerna injiceras in i leden och det var hans område.

Dr Hernadez undersöker mina knän, för att hitta ingångsstället för sprutan
Han undrade om jag, som var spruträdd, verkligen ville ha 2 sprutor, en för att lokalbedöva huden o sen en med stamcellerna? I båda knäna. Det blir 4 st sprutor istället för 2… Han brukade aldrig ge någon lokalbedövning för sånt. Och det brukade fungera jättebra iaf. Vi kunde kyla ner huden och då skulle jag inte känna själva sticket. Ja, det kanske inte vore ett dumt alternativ. Jag hade ingen aning om vilket som var värst.. Vi börjar med att undersöka knäna, sa han.

Dr Hernadez undersöker mina knän, för att hitta ingångsstället för sprutan. Jag ler, men det döljer det faktum att jag är väldigt samlad och rätt sammanbiten. Min närmaste kvart är inte något jag längtat efter, men efteråt kommer det att bli bra. Och det var ju därför jag hade åkt hit, det var därför jag hade bestämt mig för att bli behandlad med stamceller, att de skulle sprutas direkt in i knäleden, verka lokalt alltså. Men som du vet, teori och praktik är två olika saker. Allt fram till nu hade varit teori, nu skulle det genomföras i praktiken också.

När han hade hittat stället, markerade han det med en penna
När han hade hittat ingångsstället, markerade han det med en penna

Efter att ha hittat stället satte han ett kylande metallföremål mot resp ingångsställe, så att det blev avdomnat. (Och mycket riktigt ände jag inte när han stack in sprutan. Den kändes först när den var inne i leden)

Samtidigt som jag steg in i behandlingsrummet, kom väskan till kliniken. Däri var leveransen från labbet, med mina stamcellssprutor.
Samtidigt som jag steg in i behandlingsrummet, kom denna väska till kliniken. Däri var leveransen från labbet, med mina förberedda stamcellssprutor. Påsen, som ligger bredvid väskan, är för mig och mina knän. ca 4,5 miljoner stamceller i varje spruta.

Dags att tvätta knäna. Grejen som han upp ur den vacuumförsedda höljet såg ut precis som min diskborste, fast istället för att ha diskmedel i skaftet, innehöll det här bakteriedödande medel.

Knäna rengjordes med en fiffig engångstvätt-borste som ser ut ungefär som en diskborste med en dyna på och med medel i skaftet.Knäna rengjordes med en fiffig engångstvätt-borste som ser ut ungefär som en diskborste med en dyna på och med medel i skaftet.
Visst ser det ut som en diskborste.. hihi ;-)?

Därefter började både läkaren och sjuksköterskan med operation Bortkollring! Störde min sammanbitenhet.. vad gillar du för siffra, frågade han envist. 3? 6? 5? 7? 8? 3? Jag kunde inte tänka på annat än att nu sätter han sprutan i mitt knä!!! iiiiiiiii!!
Vilken siffra gillar jag, ja vilken kan det vara? Vilken kan det va?!?!?! Kunde inte komma på en enda en, men eftersom han pockade på ett svar, så svarade jag med den sista siffra han hade sagt.. jo, 3 gillar jag nog… eller?
Tamara tog min hand och kramade den och tvingade mig att titta henne rakt i ögonen, medan hon pratade om allt möjligt som krävde lite svar av mig. Om vad..? Har ingen aning. Under tiden satte han sprutan

ajjj, där gör det ont..
ajjj, där gör det ont..

När sprutan var inne i knäet, ilade det till som en blixt och han ändrade lite på den, sen blev det lugnt. Och så var det mitt värsta knä färdigbehandlat. Pust, det där gick ju bra, då blir det andra lättare trodde jag. Så var det inte. Det gjorde ont hur han än ändrade vinkel på sprutan. Läkaren log medan han tittade mig, varm och omtänksam energi hade han. Och han envisades med att vilja veta vilken siffra jag gillade bäst. Jag förstod ju varför han gjorde det, och visst funkade det hahaha 🙂 Intelligensen var som bortblåst under dessa minuter…

Pustar ut efter att det äntligen var gjort och allt var klart..
Pustar ut efter att det äntligen var gjort och allt var klart..

Efter behandlingen var klar, fick jag order om att vila, ligga högt med benen och att jag kunde bli trött. Och inget poolbadande förrän lördag morgon.
Knäna började redan kännas stiffa och lite stela och konstiga (undra på det. De var ju nu sprängfyllda med ett nästan 5 miljoner stamceller, ivriga att sätta igång med att jobba. Det är klart att de var lite chockerade)
Sen åkte vi med Javier och Joanna + hennes föräldrar tillbaka till hotellet. Jag bullade upp kuddarna i min säng (vi har 6 kuddar var!) satte en smärtstillande under tungan som fick smälta och lutade mig tillbaka. och vilade som sagt. Åt middag på rummet. Läste och somnade tidigt.
Imorgon är det sista behandlingsdagen, sk checkout, då jag får alla papper och certikfikat och ordinationer för träning etc. De gör uppföljning ett helt år efter behandling.

P.S. Minneskortet torkade så småningom och kunde åter användas, bl a ta de här fotona. Skönt.

——
Jag har fått flera mail, med önskan om att få mer info
. Vad är stamceller? Vad är det för slags behandling? Vilka sjukdomar kan de hjälpa till att bota eller förbättra statusen på? Vad är det för klinik, hur kan man få veta mer..
Besök gärna deras hemsida, titta på några av deras videos från olika föreläsningar.
Mycket intressanta och informativa: cellmedicine.com

1 reaktion på ”Stamcellsbehandling i Panama, dag 4”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *