Stamcellsbehandling i Panama dag 2

Eftermiddag den andra dagen på Stem Cell Institute i Panama
Idag skulle Joanna, en annan patient, åka samtidigt med oss i bilen. Hon hade gjort en mini-fettsugning för en vecka sedan och nu var det dags för första sprutan även för henne. Jag gratulerade mig själv, återigen, för att ha valt bort det alternativet och istället använder mig av donerade navelsträngar, när hon berättade om hur det hade varit. Hon är ju dessutom jättetunn och hade inte något fett att ta av (till skillnad från somliga..)

Joanna, en reumatiker-patient, som haft sjukdomen sedan barndomen, skulle också få sin första injektion idag. Vi väntar på hissen upp till kliniken.

Joanna, en reumatiker-patient, som haft sjukdomen sedan barndomen, skulle också få sin första injektion idag. Vi väntar på hissen upp till kliniken. Hon hade sin mamma och pappa med sig.

Javier, fd jockey, körde oss idag också. Kul och glad kille, som kunde berätta mycket om Panama
Javier, fd jockey, körde oss idag också. Kul och glad kille, som kunde berätta mycket om Panama. Han var en riktig solstråle, som höll oss alla på gott humör. Han åkte som en tossing fram och tillbaka med patienter till och från deras hotell. Trafiken var ganska tät på eftermiddagen. Mycket köer, men mjukt och vänligt trafikklimat. <— me like!!

Idag var det en kvinna från USA i väntrummet, som skulle få sin första spruta idag. Plus en patient som var klar när vi kom in. De tar patienter i klump, eftersom varje leverans räcker till max 4 personer och stamcellerna har en kort livslängd. I princip kommer mina stamceller, den spruta som är förberedd till mig, liggandes i serum från mitt blod, samtidigt som jag kommer till kliniken.

Påsen med min stamcells-spruta. ca 20 miljoner stamceller är kombinerade med serum från mitt blod. Visste du att serum inte är rött? det trodde jag att det var. Men de röda blodkropparna är borttagna och med dem försvann även den röda färgen
Påsen med min stamcells-spruta. ca 20 miljoner stamceller är kombinerade med serum från mitt blod. Visste du att serum inte är rött? det trodde jag att det var. Men de röda blodkropparna är borttagna och med dem försvann även den röda färgen
och här sitter jag i väntrummet på Stem Cell Institute och väntar på att få komma in och få min första stamcells-injektion i armen
och här sitter jag i väntrummet på Stem Cell Institute och väntar på att få komma in och få min första stamcells-injektion i armen. Jag kände mig inte rädd, snarast samlad. Beredd på att vad som helst kunde hända…

Joanna åkte in före mig. Hon skulle också få 3 sprutor i armen, plus nån i ankeln. Ååå jag rös bara hon sa det..

Hjälp, nu kommer sprutan snart....
Hjälp, nu kommer sprutan snart…. Jag visste inte vad jag kunde vänta mig, rakt in i det okända kastade jag mig. 
Jag verkar lugn, känner mig ganska lugn också, men det är många tankar här innanför pannbenet..
Jag verkar lugn, känner mig ganska lugn också, men det är många tankar här innanför pannbenet.. är jag egentligen riktigt klok som gör det här? Stamcell-behandling är så oprövat, det kanske går åt helsike alltihop. Slänga ut så mycket pengar på en osäker behandling..

JAG ÄR INTE RÄDD FÖR SPRUTOR!! Tycker bara att det är liiiiiite obehagligt.
Sådär, då var det sagt. Och så var det dags att kliva in i det allra heligaste.

Slå dig ner i stolen sa Tamara. Hon la fram allt som skulle användas. Läkaren skulle ha med sig stamcells-sprutan.
Slå dig ner i stolen sa Tamara. Hon la fram allt som skulle användas. Läkaren skulle ha med sig stamcells-sprutan.

Nu var det dags och jag slog mig ner och småpratade lite med Biggan och med Tamara. Vi kunde ta några foton.. före och efter behandlingar hade vi fått lov till. Läkaren kom in och visade sprutan (hon gick temporärt ut, så att vi skulle kunna ta en bild av påsen med sprutan o kom tillbaka in sen igen och frågade om vi hade varit lydiga, dvs inte tagit några bilder av påsen. och det hade vi ju inte hehehe 😉 och hon blinkade till oss och log. Sen började hon berätta om sprutan, att den skulle ges ganska snabbt, pga att stacellerna är kortlivade. Hon satte en sk butterfly, en kanyl med lång, tunn ”slang” och sprutan var injicerad på nån minut.

Läkaren förklarar certifikatet, vad allt betyder som medföljer stamcells-sprutan.
Läkaren förklarar certifikatet, vad allt betyder som medföljer stamcells-sprutan.

Hon berättade vilka reaktioner man kunde få på sprutan, allt ifrån energi-påslag, till trötthet, huvudvärk, hetta i kroppen kombinerat med frusenhet mm. Eller ingen reaktion alls. Varje sprutleverans hade ett medföljande certifikat, som berättade hur många miljoner stamceller, att allt blod, alla celler var testade, inkl mitt, med negativt resultat.

så var det dags för mig att komma in.
så var det dags för mig att komma in. Och innan jag visste ordet av, var allt klart, sprutan med stamcellerna given och jag kunde åka tillbaka till hotellet igen

Jag väntade på reaktionerna, undrade över vilka de kunde bli.
Så åkte vi till en italiensk restaurant, åskovädret slog ner med full styrka

Det dundrade till och sen öppnade sig himlen, blixtarna ljungade och skyfall följde i dess spår.
Det dundrade till och sen öppnade sig himlen, blixtarna ljungade och skyfall följde i dess spår.

och åt middag (meny på italienska… eeeeh…?) och tröttheten överväldigade mig, liksom alla tidigare kvällar här i Panama. Somnade ovaggad väldigt tidigt på kvällen.
det enda som var annorlunda var att jag svettades ymnigt på natten.
Men i övrigt mådde jag bra.
Undrar vad spruta nr 2 kommer att föra med sig i kroppen.
Det är morgondagens ev.problem.

 

2 reaktioner på ”Stamcellsbehandling i Panama dag 2”

  1. Pingback: Till Panama för stamcellsbehandling |

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *