Till Panama för stamcellsbehandling

Jag har artros i mina knän och vänster knä ligger ben mot ben på insidan. Det gör att det är svullet, svårt att böja och det gör oooooooont när jag går. Vilket under många år inneburit att jag undvikit att gå. Varje promenad har stötts och blötts inom mig, även om det bara är 50 m, är det verkligen nödvändigt? Behöver jag det, verkligen, eller kan jag vänta lite, eller strunta i det? Att gå i trappor är värst av allt. Jag får ta trapporna ett steg i taget, och hålla i mig samtidigt. Att dansa är omöjligt, yoga, mindful movements, taiji, är inte att tänka på. Bilen har blivit min bästa vän.
Att leva så, är begränsat. Kroppen blir en stoppkloss istället för en farkost. Eller kanske snarare som en farkost som strandat.. Flera ortopeder har tagit upp frågan om att byta knäled, men vill vänta till jag är tillräckligt gammal för att de ska kunna tro att den håller livet ut. Fram till dess får man lära sig att gilla läget.. stå ut helt enkelt.
Men att byta knäled, är mitt absolut sista alternativ. Något jag inte vill göra förrän alla andra alternativ är provade. Jag trodde också att min viktminskning skulle leda till att smärtan försvann. Det gjorde den tyvärr inte. Men det har lättat lite och känns något lättare att gå. Jag haltar inte jämt. I varje fall inte så mycket.
Under Hawaii-resan i våras stötte jag på en annons från en klinik som behandlar artros med stamcellsinjektioner. Va, vad är det, tänkte jag, det är ju precis det jag behöver!
När jag kom hem och fram till nu har jag tittat på massor av föreläsningar, kontaktat otaliga kliniker runt i världen, gått med i FB-grupper om stamcellsbehandling, läst och lyssnat. och lärt. och lyssnat mer. och lärt mer…
Efter mycket funderande och resonerande fram och tillbaka, även med patienter som varit på denna klinik, och delat deras erfarenheter, samt att jag har ställt massor av frågor till kliniken, så bestämde jag mig för att åka till Stem Cell Institute i Panama och få behandling där.

Jag trodde först att bästa klinikerna skulle finnas i USA, men läkemedelsindustrin är väldigt stark där och lobbyandet tar sig häpnadsväckande och märkliga uttryck.
All for the sake of money.
Nåväl, nu åker jag imorgon och på måndag ska jag till kliniken och de ska ta prover, titta på mina röntgenbilder och undersöka mig.
På tisdag sätter de en spruta med stamceller (från donerade navelsträngar) i båda knälederna.
onsd-fred får jag stamceller intravenöst, det är inte alls lika obehagligt.
Tanken och förhoppningen är att de aktiverade stamcellerna som injiceras i knäna, ska börja återuppbygga brosket. Behandling för artros i knäna med stamcellsinjektioner, har en framgång på 70-75 %. Så prognosen är god.
Som tur är åker jag inte själv, jag har vännen Birgitta med mig. Det känns tryggt, skönt och härligt. Jag återkommer och berättar mer när jag väl har kommit till Panama, ett land jag aldrig har tänkt på annat än i samband med Panama-kanalen. Och nu ska jag åka dit.
P.S. jag är olidligt rädd för sprutor i allmänhet och i leder i synnerhet! Bara tanken på en spruta, gör att det knollrar sig i benen, jag ryser av obehag…
Kära du, vill du tänka på mig på tisdag? Skicka gärna ljus och lugn till mig.
Det behöver jag och tar tacksamt emot 🙂

Sjunga, dansa, leka och ha kul... yes!
Sjunga, dansa, leka och ha kul… yes!

Och vad hände då för mig på Stem Cell Institute i Panama?
Klicka på länkarna nedan, för mer info om behandlingen :
Stamcellsbehandling i Panama dag 1
Stamcellsbehandling i Panama dag 2
Stamcellsbehandling i Panama dag 3
Stamcellsbehandling i Panama dag 4

Jag har fått flera mail, med önskan om att få mer info. Vad är stamceller? Vad är det för slags behandling? Vilka sjukdomar kan de hjälpa till att bota eller förbättra statusen på? Vad är det för klinik, hur kan man få veta mer..
Besök gärna deras hemsida, titta på några av deras videos från olika föreläsningar.
Mycket intressanta och informativa: cellmedicine.com
Det finns massor av stamcellskliniker över hela världen. Du kan hitta åtskilliga videos på Youtube, grupper på Facebook och forum på nätet, fokuserade på stamcellsterapier.

MIDDLE-MEN. Det finns även sk middle-men, som fångar upp de som söker efter behandling och är osäkra på vilken klinik som är seriös och vilken som inte är det..
Dessa middle-men har avtal med ett antal kliniker. De rekommenderar bara dessa kliniker, därför att de får procent på varje patient de hänvisar dit.

 

 

 

5 reaktioner på ”Till Panama för stamcellsbehandling”

 1. Älskade kollega…
  Klart vi skickar Ljus & Kärlek till dig i massor…så fint…och spännande att du kommer iväg på detta…Det måste du berätta mer om sedan…jag visste inte ens att möjligheten fanns.
  Go tur till dig med allt…positiva tankar och tillit till att allt går som smort…och blir till det bästa…Kram G

 2. Skickar värme ljus och andestyrka till dig!! Hoppas av hela mitt hjärta att du tillhör de 75% som blir bra!! <3

  1. Hej Claes,
   tyvärr blev inte utfallet såsom jag tänkte eller önskade mig
   Jag tyckte att det blev en aning bättre, men sedan försvann den lilla effekten.
   Lite svårt att bedöma det också ioma smärtan går fram och tillbaka, blir värre och mindre beroende på hur jag mår i övrigt.
   På sommaren året efter smällde det till i knäet och sedan fick jag krypa uppför trappan till mitt sovrum.
   Då insåg jag att det måste till mer än stamcellerna. Mitt knä var för trasigt och allt brosk i vä knä var borta. det fanns inget att växa med.
   Jag opererade in en ny knäled ett år efter stamcellsbehandlingen.
   Vänliga hälsningar
   Malou

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *